Hankook спечели BMW M за нов клиент. BMW X3 M и X4 M ще бъдат оборудвани с гуми Ventus S1 evo Z.

Hankook спечели BMW M за нов клиент. BMW X3 M и X4 M ще бъдат оборудвани с гуми Ventus S1 evo Z.

Hankook спечели BMW M за нов клиент. BMW X3 M и X4 M ще бъдат оборудвани с гуми Ventus S1 evo Z.

Hankook спечели BMW M за нов клиент. BMW X3 M и X4 M ще бъдат оборудвани с гуми Ventus S1 evo Z.

 

Ню-Исенбург, Германия, 15.07.2021г. – UUHP - Ultra-Ultra-High-Performance (Ултра Ултра Високо Производителен) е името на категорията гуми, които Hankook представиха тази година с пускането на Ventus S1 evo Z, която е проектирана за висок клас спортни превозни средства. Моделите Х3 М и Х4 М на премиум производителя BMW M ще бъдат оборудвани с новата шарка на Hankook. Характеристиките на Hankook Ventus S1 evo Z подчертават спортната ДНК на М моделите. Тя се проявява като забележително висока динамика, пъргавина и прецизност. С максималните 510 конски сили и 650 Nm въртящ момент, и двата модела ускоряват от 0 до 100км/ч за само 3,8 секунди.

За този толкова изискващ сегмент, особено когато става въпрос за гуми, Ventus S1 evo Z е оборудвана с арамиден композитен материал в двуслоен каркас. Това предпазва от деформации, които биха се получили от прегряване при прекомерна употреба. Деформациите биха довели до нежелано увеличаване на обиколката на търкаляне и това би довело до по-малка прецизност при управление с висока скорост.

Арамидните влакна са изключително устойчиви на топлина и се характеризират с много голяма сила, както и с малко тегло, сравнено с размера им. Новата шарка на протектора на Hankook, дава допълнителна стабилност заради подсилените стоманени обръчи в колана, които в комбинация с подсилените страници, дават стабилност както при шофиране в права линия, така и прецизност при завиване и спортно управление.

Друг акцент при разработката на Ventus S1 evo Z е високото сцепление при различни климатични условия. Сместа за протектора е взета от отдела на Hankook за изследвания и разработки в моторните спортове. За оптимално взаимодействие между пълнители, силика и натурален каучук, в сместа се използват последна генерация функционални полимери. Това осигурява постоянно високо ниво на сцепление при широк обхват на приложения. Технологията за производство на сместта е взаимствана от отдела на Hankook за разработки в състезателните гуми.

Както често се среща при спортните гуми, Hankook Ventus S1 evo Z също използва асиметричен дизайн на шарката на протектора. Организацията на индувидуалните блокчета е разработена така, че да осигурява твърдостта им при всякакви пътни условия. Трите главни отвеждащи канали, които са позициониране във вътрешната част на протектора, отвеждат ефективно водата при необходимост. Освен това е обърнато специално внимание на външната зона на протектора на гумата, където значително увеличения дял на протектора отчита изискванията за високоефективни завои и прецизно странично насочване, особено при спортно шофиране в сухи условия. В Hankook вече са започнали разработки и за още модели гуми за BMW M.

Новата Hankook Ventus S1 evo Z понастоящем се използва за оригинално вграждане от водещи премиум производители и е налична в 15 размера от 19 до 21 инча с ширина на протектора между 225 и 315 мм, в съотношения от 30 до 45. В течение на текущата година, линията ще бъде допълнена с още размери.

Нашата компания е основана преди 80 години,” казва Сангхун Лий – Президент на Hankook за Европа, “За нас е специален дар това, че последният ни продукт успя да спечели BMW M, особено престижен клиент в сегмента за спортни коли.”  

Източник:
www.hankooktire.com