Стартира ежегодната "Акция Зима", която е подкрепена от ПРИМЕКС

Стартира ежегодната "Акция Зима", която е подкрепена от ПРИМЕКС

Акция "Зима" се провежда с подкрепата на Пътна полиция, Български Червен кръст, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", центрове за гуми Примекс, Форд България и Мото-Пфое, застрахователната компания ДЗИ и БОШ България.

Целта на кампанията е да се привлече вниманието на водачите на моторни превозни средства към необходимостта за преглед и привеждане на притежаваните или управлявани от тях автомобили в техническа изправност и подготовката им към движение в зимни условия. 

Акцентът е подмяна на гумите с "...подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм ...", които са задължителни през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП. Наред с това трябва да се извърши проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на МПС и проверка на стъклопочистваща система.  

По отношение на избора на подходящи гуми за зимните условия ПРИМЕКС Ви приканва да заложите на ЗИМНИ ГУМИ, защото използваните при изработката на зимните гуми смеси предоставят по-добро сцепление при киша и сняг. В същото време при мокра пътна настилка, те имат значително по-добро поведение от летните и се справят по-добре в ситуации на аквапланинг. Поради тази причина Ви приканваме по-скоро по-рано, отколкото по-късно да замените летните гуми със зимни.

Разбира се, зимните гуми съвсем не са достатъчни. Когато шофирате при температури, близки до точката на замръзване, намалете скоростта, не прекалявайте с педала на газта и се старайте винаги да шофирате така, че да може да реагирате навреме на всяка потенциална и неочаквано появила се опасност.

ПРИМЕКС и партньорите на кампанията препоръчват на водачите да се съобразяват с тези топ 10 съвети за безопасност през зимата:

  1. Пътувайте с технически изправно превозно средство.
  2. Използвайте подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.
  3. Преди път проверете резервната гума, маслото, светлините, стъклопочистващата и отоплителната система.
  4. Замененете всички замръзващи течности с подходящи за зимата.
  5. Оборудвайте се със светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник, проверете преминат ли е преглед на пожарогасителя, прегледайте съдържанието на аптечката и срока на годност на медикаментите.
  6. Подсигурете се с буксирно въже, лопата, а ако пътят е дълъг, вземете одеяло, вода и храна, зарядно за телефон.
  7. Винаги потегляйте с пълен резервоар с гориво и съобщете на близките си къде отивате.
  8. Преди път проверете проходимостта на маршрута, осведомете се за обходните варианти.
  9. Движете се със съобразена скорост и спазвайте по-голяма дистанция.
  10. При нужда първо потърсете помощ от компетентните органи, като позвъните на 112.

В периода от 2-ри до 13-ти ноември партньорите на кампанията от СБА и Мото-Пфое ще предоставят безплатен общ преглед на автомобила включително светлини, гуми, течности и др.

ПРИМЕКС напомня, че за шофиране с разкъсани гуми глобата е 50 лв., за непочистени стъкла и огледала санкцията е 20 лв. Глобите за технически неизправности по автомобила започват от 50 лв. при незначителна техническа неизправност и могат да стигнат до 500 лв. според степента на повредата. Може да се стигне и до временно спиране на автомобила от движение.