С какво да обуем колата това лято?

С какво да обуем колата това лято?

Смяната на зимните гуми с летни е толкова важна и наложителна, колкото тази на ботушите със сандали. Както не можем да ходим с дебели обувки през лятото, така и колата ни не бива да се движи с гуми за сняг по нагорещения асфалт. Но да не се повтаряме, а да видим каква е следващата стъпка – изборът. 

При него се взимат под внимание няколко фактора. Първият, който е и най-очевиден, е подходящият размер за нашата кола. Той не е произволен, а зависи от модела на автомобила и джантите.

След като сме проверили размера, трябва да си поставим изисквания и да открием най-добрия баланс между характеристики, цена и нашия стил на каране. Ако това лято ни чакат много пътешествия или ще се движим предимно в града, ако ще я караме всеки ден или ще я оставим пред блока и най-после ще започнем да вървим пеша до работа, както си обещаваме от Нова година, то изборът ще е различен. Не ни се иска пак да правим сравнение с обувките, но е много удобно – като с онези, които си взимаме за дълги разходки и другите, които предпочитат да не излизат всеки ден от кутията си. Ако си отговорим на тези въпроси, бързо ще ограничим десетките възможности до няколко.

С всичката тази информация, вече можем да погледнем и етикета – производителите на гуми класифицират продуктите си и с няколко прости символа ни казват какво да очакваме от всеки. Има три показателя – разход на гориво, шум и спирачен път. Икономичността се мери в букви от A до G (А е най-икономично), спирачният път при мокра настилка също, а шумът е даден в децибели. В зависимост от класа на гумата, идва и нейната цена. Излишно е да казваме, че скъпите гуми са хубави, но не винаги можем да си ги позволим. Важно е да намерим гумите, които са подходящи за нашата кола, за нашите условия на употреба и дори за нашия стил на каране. 

Затова, когато стане време да свалим зимните гуми и да преобуем колата, е добре да си отговорим на всички тези въпроси и да отидем в центъра за гуми, където ще ни помогнат да намерим най-добрите за нас. И ще ни ги монтира.