Подгответе се за зимата навреме!

Подгответе се за зимата навреме!

Наближава моментът, в който трябва да смените летните гуми с такива, които са подходящи за движение в зимни условия. Законът казва, че през зимата трябва да шофираме с "...подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм ...", които са задължителни през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП. 

По отношение на избора на подходящи гуми за зимните условия ПРИМЕКС Ви приканва да заложите на ЗИМНИ ГУМИ. Когато температурите спаднат под 7 градуса по Целзий е задължително да сме със зимни гуми, защото използваните при изработката на зимните гуми смеси предоставят по-добро сцепление при киша и сняг. "Лятната" смес на гумите се втвърдява при ниски положителни температури, като по този начин намалява сцеплението с пътната настилка. Зимните гуми остават меки и при ниски температури. Също така специално разработеният профил с ламелна структура осигурява по-добро сцепление на сняг и лед. При мокра пътна настилка, те имат значително по-добро поведение от летните и се справят по-добре в ситуации на аквапланинг. Поради тази причина Ви приканваме по-скоро по-рано, отколкото по-късно да замените летните гуми със зимни.

Разбира се, зимните гуми съвсем не са достатъчни. Когато шофирате при температури, близки до точката на замръзване, намалете скоростта, не прекалявайте с педала на газта и се старайте винаги да шофирате така, че да може да реагирате навреме на всяка потенциална и неочаквано появила се опасност.

ПРИМЕКС и партньорите на кампанията препоръчват на водачите да се съобразяват с тези топ 10 съвети за безопасност през зимата:

 1. Пътувайте с технически изправно превозно средство.
 2. Използвайте подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.
 3. Преди път проверете резервната гума, маслото, светлините, стъклопочистващата и отоплителната система.
 4. Замененете всички замръзващи течности с подходящи за зимата.
 5. Оборудвайте се със светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник, проверете преминат ли е преглед на пожарогасителя, прегледайте съдържанието на аптечката и срока на годност на медикаментите.
 6. Подсигурете се с буксирно въже, лопата, а ако пътят е дълъг, вземете одеяло, вода и храна, зарядно за телефон.
 7. Винаги потегляйте с пълен резервоар с гориво и съобщете на близките си къде отивате.
 8. Преди път проверете проходимостта на маршрута, осведомете се за обходните варианти.
 9. Движете се със съобразена скорост и спазвайте по-голяма дистанция.
 10. При нужда първо потърсете помощ от компетентните органи, като позвъните на 112.

Сега е момента, когато трябва да извършите проверка и на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на МПС, както и проверка на стъклопочистваща система.  

ПРИМЕКС напомня, че освен здравето и сигурността, които трябва да са водещи при привеждане на автомобила в изправност и готовност за зимата, не трябва да забравяте и за санкциите, които са:

 • за шофиране с разкъсани гуми глобата е 50 лв.,
 • за непочистени стъкла и огледала санкцията е 20 лв.
 • за технически неизправности по автомобила глобите започват от 50 лв. при незначителна техническа неизправност и могат да стигнат до 500 лв. според степента на повредата. Може да се стигне и до временно спиране на автомобила от движение. 

Шофирайте разумно и пазете живота на останалите участници в движението по пътя!