Не забравяйте преди да тръгнете на път

Мнозина вече са планирали лятната си ваканция с автомобил, а други използват уикенда, за да отскочат до морето или планината. Преди най-активното време на летните почивки обаче ви напомняме да прегледате автомобила си.

1. Започнете с протектора на гумите. Не забравяйте, че те са единственият елемент, който свързва автомобила и пътниците с пътната повърхност. Дълбочината и степента на износване влияят съществено върху управлението на автомобила на прав път и в завой, а също върху ускоряването и спирането. Дълбочината на протектора е особено важна при шофиране в променливи летни условия, редуващи слънце с дъжд. Огледайте добре за следи от неравномерно износване или повреди като одрасквания, пукнатини, дупки или издутини. Ако тези повреди не бъдат поправени, ще съкратят живота на гумата и могат до доведат до загуба на налягане или сериозна повреда. 

2. Не забравяйте да проверите и налягането. Неговата роля е критична за цялостното представяне на гумите. По-ниското налягане води до прекомерно натоварване и нагряване на гумата, което може да провокира спукване. По-високото създава риск от неравномерно износване и сериозни проблеми при управление и спиране. Поддържайте налягането, препоръчано от производителя на автомобила. Не забравяйте и резервната гума. Вижте повече как да проверите налягането тук.

3. Задължително огледайте чистачките. Възможно е зимните месеци да са ги направили напълно неизползваеми по време на силен летен дъжд. Ако е нужно, сменете ги. Напълнете контейнера с лятна течност за чистачки, за да си гарантирате отлична видимост.

4. Използвайте дните преди старта на лятната ваканция, за да проверите нивото на течностите: маслото, антифриза и спирачната течност. Ако не сте уверени, поверете тази проверка на специалист в нашите сервизи и го правете два пъти в годината, както и задължително преди дълъг път. 

5. Акумулаторът е важен, но незабележим участник в състава на всеки автомобил. И докато колата пали от първия път, рядко се сещаме за него. Смята се обаче, че средният живот на един акумулатор е 4 години при „нормална“ експлоатация. „Нормална“ в случая означава, че акумулаторът се зарежда напълно при употреба, че не е изложен на екстремни температури, свързан е с надеждна и постоянно зареждаща система и че не произвежда ток за множество допълнителни устройства и аксесоари. В реалния живот обаче различни фактори оказват влияние върху живота на акумулатора. Затова оставете да проверим вашия акумулатор и зарядната му система безплатно. Така ще сте сигурни, че няма да имате проблем със стартирането.

6. Ако искате да пътувате комфортно до морето и отдавна не сте се сещали за климатичната система на автомобила си, сега е времето да го направите. Дори и на пръв поглед да изглежда, че климатикът работи нормално, всяка година се губят около 10% от охлаждащия агент. Затова ние препоръчваме климатичната система на автомобила да се обслужва веднъж годишно, за предпочитане преди началото на лятото. Редовната профилактика в нашите сервизи позволява откриване и диагностициране на нередности, още преди те да настъпят. 

7. Сменете въздушния филтър. Нашата препоръка е това да се прави два пъти годишно, а нашите специалисти ще го извършат за броени минути.

8. Дишайте по-леко с нов филтър за купето, наричан още поленов филтър. Повечете хора не се замислят, че в колата има филтър, който ги предпазва от полени и прах. Той запазва въздуха в купето чист и свеж, за да се насладите на комфортно пътуване.

От нас - лек път!