Кога е време да смените гумите?

Кога е време да смените гумите?

Собствениците на автомобили понякога забравят, че гумите са единственият елемент, свързващ автомобила с пътната настилка. От това колко сигурни са гумите зависи сигурността на автомобила и пътниците в него. Освен че са гаранция за сигурността, качествените и в добро техническо състояние гуми допринасят и за цялостното представяне на превозното средство и икономията на гориво. Има различни ситуации, които налагат вземане на решение за смяна на гумите.

- Ако забележите балони, пукнатини или наранявания върху повърхността на гумата, задължително посетете специализиран сервиз, където да се установи дали увредената гума може да бъде безопасно ремонтирана или трябва да бъде сменена.

- При удар на гумата в бордюр или попадане в дупка е възможно гумата да претърпи вътрешна повреда, която да е проблем за сигурността. Непременно се консултирайте със специалист.

- Твърде скъпо излиза да позволите неправилното налягане в гумите да доведе до тяхното бързо износване. Проверявайте налягането в гумите два пъти месечно. Спазвайте препоръките на производителя за разлика в налягането между предните и задните гуми. 

- Внимавайте и за увеличен шум или вибрация – възможни индикации за това, че гумата се нуждае от смяна, или за механично износване, което може да причини проблеми.

- Редовно посещайте специализиран сервиз, за да ви измерят дълбочината на протектора на гуми и да ви консултират относно необходимостта от смяна на гумите с нови.