Какво се случва, ако шофирате със зимни гуми през лятото?

Какво се случва, ако шофирате със зимни гуми през лятото?

Зимните гуми са проектирани за ниски температури и зимни пътни условия. Сместа, от която са съставени, е с относително по-високо съдържание на естествен каучук, което ги прави по-меки и по-еластични в студеното време. При висока температура обаче те са по-неефективни при разсейване на топлината. Затова при тях рискът от пренапомпване и внезапно спукване на пътя, водещо до загуба на управление, е много по-голям. 

При шофиране лятно време със зимни гуми се увеличава и рискът от аквапланинг при неочакван или проливен дъжд. Това е така, защото тяхната конструкция не е предназначена да отвежда така ефективно водата, както тази на летните гуми.

По-еластичната смес на протектора на зимните гуми рефлектира и върху начина, по който автомобилът се държи на пътя, особено при извършване на резки завои, когато е възможна загуба на управление. Тъй като протекторът им омеква при високи температури, резултатът при рязка маневра може да бъде поднасяне на автомобила. 

Заради по-меката смес на зимните гуми, протекторът променя повече формата си. Това рефлектира в по-високо съпротивление при търкаляне и съответно по-голям  разход на гориво. 

И въпреки че технологиите в производството на гуми са се развили много през годините, все още зимните гуми са по-шумни от летните.

Ако шофирате със зимните си гуми през лятото, намалявате живота им с близо 60 процента, в сравнение ако ги използвахте само в зимни условия.

И най-важното - вашата сигурност: шофирането със зимни гуми през лятото увеличава спирачния път поне с 10 процента при суха настилка и с 26 процента върху мокър път! При шофиране със скорост 100 км/ч разликата в спирачния път достига 3,7 метра при сух път и цели 19,5 метра при мокър път!