Какво да знаете за ротацията на гумите 

Какво да знаете за ротацията на гумите 

Какво е ротация на гумите? Процес, при който всички гуми се свалят от автомобила и се монтират на различна позиция. Добра идея е да сменяте местата на гумите на около 10 000 км: за много от вас това ще означава да го правите заедно със смяната на маслото. Има обаче фактори, които могат да изискват по-честа ротация: ако редовно шофирате с висока скорост и на големи разстояния или превозвате тежки товари, тогава допълнителното напрежение може да изисква по-честа смяна на местата на гумите. Ако забележите неравномерно износване, сменете местата на гумите възможно най-бързо, дори и да не са изминали 10 000 км. Редовната ротация на гумите е добра възможност и визуално да инспектирате протектора им, да проверите дълбочината му, налягането в гумите и и да ги пребалансирате, ако сте усетили вибрация.

Защо ротацията е важна? Първо, ако редовно ротирате гумите, разпределяте по-равномерно натоварването върху тях и така удължавате живота на протектора. Това е така, защото специфичната позиция на всяка гума изисква различно поведение. Например, при автомобил с предно предаване, предната гума се износва по-бързо, тъй като понася напрежението при завой, успоредно паркиране, обратен завой и т.н. Второ, ако гумите се износват равномерно, това ще осигури консистентно сцепление от всички четири гуми. Така ще се подобри представянето им при спиране и в завой и ще се повиши стабилността на автомобила. Ако автомобилът е с 4 задвижващи колела, равномерно износените гуми ще намалят натоварването на трансмисията и износването на скъпите задвижващи компоненти.

Какъв начин на ротация да използвате? Зависи от различни фактори: задвижването на автомобила, дали гумите са с посока или не, дали гумите отпред и отзад са с еднакъв или различен размер. Препоръчваме ви да оставите тази специфична дейност в ръцете на нашите експерти.