Как да проверите налягането в гумите?

Как да проверите налягането в гумите?

Правилното налягане в гумите е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да си гарантирате стабилност на пътя. Гумите осигуряват връзката на вашия автомобил с пътя, благодарение на което управлявате, спирате, завивате и ускорявате. Те влияят и на икономията на гориво.

Къде да проверявате налягането?

Никога не се доверявайте само на визуална проверка! На всяка бензиностанция можете лесно и безплатно да проверите налягането и да напомпите гумите, ако е необходимо. Най-добре проверявайте налягането в специализиран сервиз за гуми или си купете собствен манометър. Този уред не е скъп и се събира в жабката, така че да може да го използвате във всеки един момент. Ако изберете да ползвате собствен манометър, препоръчваме ви преди първата му употреба да го сравните с професионален манометър в нашите сервизи.

Колко често да проверявате налягането?

Проверявайте налягането в гумите поне веднъж, а най-добре два пъти месечно. Проверявайте налягането при сезонната смяна на гумите: студеното време ще намали налягането, а топлото време ще го увеличи. Много съвременни автомобили вече разполагат с TPMS (система за наблюдение на налягането в гумите), която предупреждава водача за спад в налягането.       

Кога да проверявате налягането?

Най-доброто време за това е, когато гумите са студени – най-добре сутрин, преди да потеглите с колата, или поне след 3 часа, в които двигателят не е работил. Проверката на налягането при студени гуми ще ви даде най-точна информация, защото при работа на автомобила и загряване на гумите налягането ще се увеличава, а данните ще се изкривят.

Как да проверявате налягането?

Махнете капачката на вентила. Поставете накрайника на манометъра върху основата на вентила и натиснете надолу, докато изчезне съскащият звук. Отчетете резултата. Ако използвате стандартен манометър, налягането в гумите ще отмести малък участък от пръчката. Ако използвате дигитален манометър, налягането ще се изпише върху екрана. Върнете обратно капачката на вентила. Капачката не задържа въздух, но предпазва вентила и неговия механизъм от влага и мръсотия. Ако измереното налягане е същото като препоръчаното от производителя, можете да приключите с проверката. Ако налягането е различно, напомпете гумите, като се уверите, че използвате правилното количество.  

Кое е правилното налягане?

Налягането, препоръчано от производителя на вашия автомобил, е изписано на стикер, поставен на шофьорската врата или от вътрешната страна на капачката на резервоара или от вътрешната страна на капака на жабката. Препоръчителното налягане се съдържа и в книжката за експлоатация на автомобила. Посочва се стандартно налягане при студени гуми и нормално шофиране. За шофиране с тежък товар или висока скорост на автомобила се посочват други данни. Възможно е според производителя предните и задните гуми да имат нужда от различно налягане. 

Можете ли да използвате по-високо налягане от препоръчителното?

Препоръчителното налягане е компромис, с който да се постигне най-добрата комбинация между безопасност, комфорт, управление, спиране и икономия на гориво. Отклонение от тази препоръка ще повлияе върху една или повече от тези характеристики, затова обмислете добре последиците, преди да увеличите или намалите налягането в гумите. 

Например, ако увеличите малко налягането, ще постигнете малко по-добра икономия на гориво, но ще загубите комфорт при возене. 

Ако ви се налага да превозвате тежък товар, особено на дълго разстояние, можете да увеличите налягането в задните гуми. Когато разтоварите, освободете налягането до неговите стандартни норми.