Hankook обявява финансовите резултати за 2022 г.

Hankook обявява финансовите резултати за 2022 г.

• Глобалните продажби през 2022 г. достигнаха 8 394,2 милиарда KRW (приблизително 6 184,3 милиона евро), оперативна печалба 705,7 милиарда KRW (приблизително 519,9 милиона евро)

• Годишните продажби достигнаха рекорден връх, ръст от 17,5 процента на годишна база (спрямо 2021)

• Продажбите на гуми за леки автомобили с голям диаметър възлизат на 40,8%, което е ръст от 3,1 процентни пункта на годишна база

• Компанията планира 5 процентен ръст на продажбите през 2023 г. и увеличаване на частта от продажбите на гумите с голям диаметър (18" и нагоре) за пътнически автомобили до 45 процента и доставката на оригинално оборудване за електрически превозни средства (OE) с до 20 процента

 
Сеул, Корея / Ной-Изенбург, Германия, 2 февруари 2023 г. 

Производителят на първокласни гуми Hankook обяви финансовите резултати на компанията за 2022 г. с консолидирани глобални продажби на най-високите за всички времена стойности от 8 394,2 милиарда KRW (приблизително 6 184,3 милиона евро). Оперативната печалба възлиза на 705,7 милиарда KRW (приблизително 519,9 милиона евро). Продажбите и оперативната печалба се увеличиха на годишна база съответно със 17,5% и 9,9%.

Рекордно високите годишни продажби бяха стимулирани от разширяването на продуктите с висока добавена стойност и силната ценова стратегия въпреки глобалните пазарни условия, които отбелязаха високи разходи за суровини и прекъсвания на глобалната верига на доставки през първата половина на годината. Тъй като разходите за суровини и логистика се стабилизираха през втората половина на 2022 г., благоприятната валутна ситуация и увеличаването на търсенето на гуми за оригинално оборудване повишиха крайния резултат за годината.

Продажбите на гумите с голям диаметър са сред най-големите приноси за увеличението на продажбите. Глобалните продажби на гуми за леки автомобили 18 инча или по-високи представляват 40,8% от общите продажби на гуми за леки автомобили на компанията, което е с 3,1 процентни пункта (пп) повече на годишна база. Само през четвъртото тримесечие цифрата достигна 43,9%, което е увеличение с 5,0 процентни пункта на годишна база. По региони, Hankook отбеляза най-големия си ръст за гуми за леки автомобили 18 инча или по-високи на китайския пазар с 12,4 процентни пункта на годишна база до 58,8 процента през четвъртото тримесечие, последвано от увеличение с 5,7 процентни пункта на годишна база, достигайки 53,5 процента в Корея, 3,4 п.п. на годишна база в Европа с 32,5 процента, а пазарът в Северна Америка отчита ръст от 2,5 п.п. на годишна база при 51,9 процента. Това позволи на Hankook да регистрира консолидирани глобални продажби от 2263,8 милиарда KRW (приблизително 1613,8 милиона евро) и оперативна печалба от 212,0 милиарда KRW (приблизително 152,8 милиона евро), съответно с 19,9 процента и 140,1 процента на годишна база през четвъртото тримесечие. Въпреки това, търсенето на гуми за резервно оборудване (RE) леко спадна в сравнение с предходната година, като инфлацията натежа върху потребителските настроения.

Hankook засили присъствието си на пазара на електрически превозни средства (EV) през 2022 г. Гамата iON, първата фамилия гуми на Hankook, специално проектирани за премиум електрически превозни средства с висока производителност, беше пусната на няколко пазара. Hankook осигури сделки за доставка на оригинално оборудване за няколко EV модела на световни производители на автомобили, включително Audi Q4 e-tron, BMW i4, Hyundai IONIQ 6, Škoda Enyaq iV и Toyota bZ4X. Освен това Hankook направи своя дебют като ексклузивен технически партньор и доставчик на гуми на първата в света изцяло електрическа състезателна серия, Световния шампионат ABB FIA Formula E.

Отличните постижения на Hankook в технологията за гуми бяха признати в тестове за гуми от реномирани автомобилни списания.

Всесезонната гума Kinergy 4S 2 на Hankook, която показва силни продажби на европейския пазар, спечели теста за гуми за всякакви климатични условия от водещото британско списание за автомобили Auto Express за втора поредна година.

SUV Ventus S1 evo 3 беше коронован като победител в теста в списание Auto Bild Allrad, най-голямото европейско списание за автомобили с висока проходимост.

Hankook също така продължи да затвърждава своето лидерство в областта на опазването на околната среда, социалните отношения и управлението (ESG), спечелвайки седмото си поредно вписване в уважаваните индекси за устойчивост на Dow Jones за водеща в индустрията устойчивост (Dow Jones Sustainability Indices for industry-leading sustainability).

През 2023 г. Hankook цели да постигне ръст на продажбите от над 5 процента на годишна база, като същевременно увеличи дела на гумите с голям диаметър (18" и нагоре) в общите продажби на гуми за леки автомобили до 45 процента. Компанията също така възнамерява да повиши дела на доставката на оригинално оборудване за модели електрически превозни средства до 20 процента сред всички договори за оригинално оборудване за леки и лекотоварни автомобили. Цялостният фокус на Hankook ще бъде върху увеличаването на продажбите на основните пазари, укрепването на партньорството с производителите на премиум автомобили и затвърждаването на водещата й позиция в сегмента на гумите за електрически превозни средства.