"Да" на азота в гумите

"Да" на азота в гумите

Пълненето на гумите с азот вместо с въздух става все по-популярно. Идеята за това не е нова: азот се използва отдавна за гумите на военни машини или самолети например. Азотът превъзхожда въздуха по отношение на употребата му в гумите чисто научно, но дали така е на практика?

Нека да видим аргументите.

Запазване на оптималното налягане по-дълго

Гумите имат микроскопични пори, през които всички газове, включително въздухът и азотът, се просмукват бавно, намалявайки постепенно вътрешното налягане. Молекулите на азота са по-големи от тези на въздуха, затова той се просмуква през порите на гумата по-бавно, като по този начин запазва налягането за по-дълго време. Забележка: ако проверявате редовно налягането в гумите, можете навреме да откриете спад в налягането и да реагирате, дори и гумите да не са пълни с азот.

Икономия на гориво

Гумите, пълни с азот, изпускат по-бавно отколкото тези, напълнени с въздух. Това позволява да се поддържа стабилно налягането в гумите за по-дълъг период от време, което е съществено за износването им и за разхода на гориво. Но тук отново напомняме, че ако проверявате поне веднъж месечно налягането в гумите и поддържате оптималното налягане, ще можете да минимизирате съпротивлението при търкаляне и да максимизирате пробега, дори и гумите да са пълни с въздух.

Живот на гумата и корозия на джантите

Кислородът причинява окисляване. При помпане на гумите с въздух, кислородът може да запази влагата вътре в гумите и дори да окисли каркаса във вътрешността на гумата, като по този начин предизвика преждевременно остаряване. В редки случаи влагата дори може да причини ръжда на укрепващите стоманени корди в гумата. Ако защитата на повърхността на джантата е повредена, влагата може да увреди дори стоманените джанти.  

Азотът, от своя страна, е инертен сух газ, който не поддържа влага. Употребата на 93-95% чист азот ще предотврати преждевременното стареене на гумата и корозията на джантата, дължаща се на вътрешна влага. Забележка: при нормални условия на шофиране протекторът на гумата ще достигне своята минимална дълбочина, под която гумата не бива да се използва, много преди да настъпи ефектът на окисляване на гумата или ръждясване на джантата. Това предимство на азота е от значение най-вече, ако автомобилът не се кара редовно или е прибран в гараж. 

Цена и достъпност

Азотът е по-скъп в сравнение с кислорода. Обаче припомняме, че разходът на гориво и износването на гумата зависят основно от правилното налягане в гумата. Дори и напълнена с азот, ако една гума не е с правилното налягане, тя ще води до същия разход на гориво и ще има същия по-кратък живот. 

Комфорт

Ако гумите са напълнени с азот, няма да усетите разлика във возенето или управлението или спирането, освен ако налягането в гумите, преди да ги напълните с азот, е било много под нормата и пълненето с азот просто го е върнало в нормалните граници. 

 

Изводите: Азотът със сигурност ще е от значителна полза, ако автомобилът Ви участва в състезания или стои неизползваем за дълъг период от време. Същевременно употребата му в гумите на стандартно управляван автомобил ще запази по-дълго оптималното налягане, което ще намали разхода на гориво, както и разходите за поддръжка. Азотът ще предпази от овлажняване вътрешността на гумата и от корозия вашите джанти. А това е за предпочитане, нали?