Ако автомобилът ви попадне в дупка, не подминавайте проблема

Ако автомобилът ви попадне в дупка, не подминавайте проблема

За съжаление, дупките по пътищата у нас са ежедневие и на всеки от нас се случва да попаднем на тях. Независимо дали влезете директно в дупка с автомобила си или само я закачите, вероятността да последва повреда е голяма.  Сериозността на повредата зависи от това колко дълбока е дупката и колко бързо сте карали, когато сте попаднали в нея. Някои повреди, като спуканата гума, стават ясни веднага, но други, по-малко очевидни повреди могат да се спотайват на повърхността и да доведат до сериозна ситуация на пътя.

Ако колата ви е попаднала в дупка, най-добре посетете специализиран сервиз, където могат да бъдат открити и отстранени навреме щетите по нея. Попадането на автомобила в дупка може да доведе до спукване, бързо износване или повреда на гумата, огъване на джантата, изместване на кормилната система, повреда в двигателя или в окачването, повреда в системата за отработени газове, дупка в шасито и поява на ръжда и други. 

Как да избегнете попаданенето на колата в дупка

  • Дръжте гумите си напомпени според указанията на производителя на колата и редовно ги проверявайте. Добре напомпените гуми са най-добрата защита на джантите от огъване при навлизане в дупка. Ако гумите са недостатъчно напомпени или пък са напомпени повече от необходимото, това намалява устойчивостта на колата ви в тези ситуации.
  • Винаги спазвайте дистанция. По този начин по-лесно ще забелязвайте дупките и няма да се налага да ги избягвате в последния момент.
  • В мрачно и влажно време е трудно веднага да определите размера и дълбочината на дупката. Понякога дори изобщо не я виждате. Затова, ако шофирате в лошо време, намалете скоростта. Така е по-вероятно да избегнете всякаква опасност, включително и попадане в дупка.