9 лоши шофьорски навика, които вредят на автомобила ни

9 лоши шофьорски навика, които вредят на автомобила ни

Когато сме зад волана, понякога допускаме някой от погрешно възприетите ни навици на шофиране да навреди на автомобила ни. Като започнем с непрекъснатото натискане на съединителя и стигнем до претоварването на превозното средство, има грешно поведение на пътя, което с течение на времето може да се превърне в проблем за автомобилната поддръжка и да ни коства не само пари, но и нашата сигурност.

Как да се научим да избягваме тези навици? Нека започнем с тяхното разпознаване.

1. Натискаме твърде силно спирачката

Рязкото и силно натискане на спирачката вероятно е оправдано, когато на пътя внезапно възникне аварийна ситуация. Ако обаче винаги натискате спирачката с всичка сила и в последния момент, ненужно вредите на автомобила си. Постоянното късно натискане на спирачките води до по-бързо износване на спирачните дискове и накладки, което налага по-честата им подмяна. За да избегнете този проблем, опитайте да шофирате по-гладко. Дори и да познавате отлично пътя, уверете се, че във всеки един момент можете да намалите скоростта постепенно.

2. Шофираме с малко гориво

Ако често шофирате с почти празен резервоар е възможно да навредите на автомобила си. Малкото количество гориво означава, че към двигателя се подава от дъното на резервоара – там, където е най-вероятно да се събират замърсителите. С течение на времето това може да доведе до натрупване на частици, които да блокират горивния филтър и да навлязат в двигателя. Имайте предвид тази опасност и гледайте на светването на лампичката на резервоара като на последно предупреждение, вместо да го игнорирате до последно, опитвайки да „изцедите“ и последната капка бензин.

3. Минаваме с висока скорост през дупки и „легнали полицаи“

Скачането с автомобила в дупка или твърде бързото преминаване през ограничения за контрол на скоростта без съмнение може да го увреди. Ако ударът е твърде сериозен, рискувате да изкривите джантите и да повредите гумите и ауспуха. Дори и в момента да се отървете без щети, такова поведение с течение на времето ще се отрази на автомобила, особено на окачването. Затова е важно да намалите скоростта, когато преминавате през „легнал полицай“, и да се опитвате да избягвате дупките по пътя. Ако все пак са налага да минете през дупка, направете го бавно. 

4. Не вдигаме крака от съединителя

Това се случва доста често – кракът ви остава на педала на съединителя и след като сте сменили предавката. Резултатът: увеличено триене и съответно по-бързо износване на съединителя. Винаги отпускайте крака от педала на съединителя, след като сте преминали на друга предавка. Използването на съединителя вместо ръчна спирачка, когато се налага да задържите автомобила на стръмен наклон, също може да доведе до преждевременното му износване. В такива случаи винаги използвайте ръчната спирачка, за да задържите автомобила в стабилна позиция.

5. Използваме твърде често спирачките при слизане

Можете да причините неприятност на колата си и ако натискате твърде много спирачките, за да задържите скоростта при шофиране по надолнище. Този навик ускорява износването на дисковете и накладките. Затова, вместо да държите крака си върху педала на спирачката, най-добре е да преминете към по-ниска предавка и от време на време да го натискате леко.

6. Ускоряваме твърде много при висока предавка

Когато искате рязко да ускорите, първото действие вероятно е да натиснете педала на скоростта. Но ако автомобилът се движи с висока предавка, това може да причини на двигателя излишно напрежение. По-добре е да преминете на по-ниска предавка, за да позволите на оборотите да се увеличат, и след това да се върнете обратно на по-висока предавка. Това важи особено ако се изкачвате или превозвате тежък товар.

7. Удряме се в бордюра

Често се случва, особено когато паркирате успоредно. Не изглежда нещо особено, но може да деформира гумите и да повлияе на кормилната уредба. Бъдете внимателни, когато се доближавате до тротоар. Ако сте млад шофьор, помолете пътуващите с вас пътници да помогнат с преценка на разстоянието между колелата на колата и бордюра.

8. Претоварваме автомобила

Ако пътувате на дълъг път с много багаж или сменяте жилището е възможно да надвишите максималния допустим товар. Това може да повреди спирачките, гумите, окачването и съединителя. Проверете предварително какво е ограничението за максимален товар на вашия автомобил. Ще го намерите в инструкцията на колата.

9. Пренебрегваме светлините по таблото

Лесно е да се объркате, ако не познавате всички светлинни обозначения на таблото на автомобила. Наистина важно е обаче да положите усилие и да научите кой индикатор какво показва. В противен случай рискувате сигурността си и можете да нанесете сериозна вреда на автомобила си. Някои индикатори изискват особено спешна реакция. Ако забележите светещ индикатор, отнасящ се до спирачките, двигателя, хидравликата на волана, налягането на маслото, охлаждащата система или въздушната възглавница, най-безопасно ще бъде да спрете да шофирате възможно най-скоро и да потърсите специализиран сервиз.