5 съвета как да дезинфекцираме автомобила си

5 съвета как да дезинфекцираме автомобила си

Нямате възможност да сте вкъщи и ви се налага по-често да пътувате? Автомобилът е едно от местата, където прекарваме голяма част от времето си. Ето защо, сега повече от всякога, почистването и дезинфекцията на превозното средство се превръщат в една от основните мерки за поддържане на добро здраве.

Какво обаче трябва да знаете, за да подходите максимално ефективно към вашето превозно средство? Подготвили сме ви 5 лесни съвета за следване, с които да дезинфекцирате правилно автомобила си:

1. Спазвайте лична хигиена

Преди да се обърнете към автомобила си, е добре първо да се погрижите за себе си и собствената си хигиена. Пътуващите с вас трябва да направят същото. Експертите препоръчват честото миене на ръце, за да се спре разпространението на микроорганизми в купето на колата. Но при дълъг път това не винаги е възможно. Ето защо е добре да имате под ръка дезинфекциращ гел и антибактериални мокри кърпички.

2. Какви продукти да използвате

Препаратите на спиртна основа (над 70% съдържание на спирт) са задължителен компонент за дезинфекциране на всички повърхности вътре в автомобила. Те имат силно антибактериално и антивирусно действие. Избягвайте нанасянето на големи количества и силното им втриване, за да не повредите повърхностите и интериора на автомобила.

Важно е да отбележим, че дезинфекциращите препарати нямат същото действие като почистващите. С тях няма как да премахнете мръсотията, която се натрупва, затова не ви препоръчваме да ги използвате като заместители при основното почистване на автомобила. Обратното твърдение също е актуално - почистващите препарати нямат свойствата и действието на дезинфектантите. Затова бъдете максимално отговорни към себе си и любимите си хора и подберете подходящите продукти.

3. Какви продукти да избягвате

Интериорът на автомобила е съставен от много различни видове повърхности - от кожа, през метал до гума и пластмаса. Затова не препоръчваме да използвате силно абразивни препарати и обезмаслители, които заедно с вредителите ще унищожат и всички изброени повърхности. Избягвайте да използвате и по-слаби продукти със съдържание на алкохол под 70%, защото те просто не действат дезинфекциращо.

Също не препоръчваме да използвате мокри кърпички на билкова основа. Много хора се подвеждат заради антибактериалното им действие. Те обаче не са подходяща алтернатива на тези със спиртно съдържание заради по-слабия им почистващ ефект и липсата на антивирусно действие.  

4. Съсредоточете почистването върху повърхностите, до които имате пряк и чест контакт

Почистете старателно повърхностите, които вие и пътниците в колата често хващате или докосвате. Това са места като дръжките на вратата, ключът на автомобила, воланът, скоростният лост, както и самият интериор на колата. Други често забравяни места, които са в пряк контакт с вас и се нуждаят от почистване, са копчетата от вътрешната част на вратата, предпазните колани, сигнално табло и всички останали бутони и превключватели.

Ако автомобилът, под една или друга форма, е оборудван с тъчскрийн дисплей, то това също е задължителна зона за почистване. Тук обаче трябва да бъде по-внимателни. Важно е да не използвате продукти с много високо съдържание на спирт (над 70%), за да не повредите защитния слой на екрана.

5. Не пропускайте да почистите въздуховодите и вентилационната система

Замисляли ли сте откъде влиза свежият въздух във вашия автомобил, когато прозорците са затворени? Това става през въздуховодите и вентилационната система. С течение на времето в нея се натрупва мръсотия, която се превръща в благоприятна среда за образуването на микроорганизми. С помощта на въздушния поток те пък се пренасят в купето на автомобила и създават предпоставка за разпространение на опасни инфекции. Ето защо препоръчваме навременното и периодично почистване на вентилационните канали с предназначен за това спрей. Ще откриете голям избор на пазара.

С наближаване на лятото също препоръчваме да почистите климатичната система с подобен спрей и да проверите нейната изправност. Ние от Примекс предлагаме услугата за профилактика на климатично обслужване, с която можете да си спестите необходимостта от непланирани ремонти в неподходящо време.

Добрата лична хигиена, почистването и дезинфекцията на автомобила, в който прекарваме голяма част от времето си, са предпоставки за поддържане на добро здраве. Примекс ви приканва да бъдете социално отговорни и да продължите да поддържате грижата за вас и любимите ви хора!